Print deze pagina

Kerstmis in maart

Het was in die dagen dat de Regenten in het begin van november 1986 overwogen, of het niet goed zou zijn om eind december van dat jaar een Kerstdiner te organiseren voor de heren der sociëteit. Bertus Boeve, de uitbater van Café Boeve, een voortreffelijk kok, werd gevraagd of hij een Kerstmaaltijd voor de heren zou willen bereiden. Hij wilde dat. Helaas, het noodlot sloeg toe en Bertus moest worden opgenomen in het ziekenhuis. Het herstel zou nog lange tijd duren.
Toen Bertus na een maand of twee zijn werkzaamheden weer kon hervatten, leek het de Regenten een goed idee om het Kerstdiner alsnog door te laten gaan, maar dan op de tweede vrijdag in maart. De Kerstboom werd weer geplaatst en opgetuigd. In de eetzaal werd de Kerstversiering aangebracht, er werden Kerstliederen gezongen, er werd geluisterd naar de Kersttoespraak van onze Koningin, een Kerstpreek van dominee Bongers en een voordracht uit de Gysbreght van Aemstel door de heer Kortman. Het bleek het begin te zijn van een lange traditie. Vanaf dat moment vieren de heren jaarlijks Kerst op de tweede vrijdag in maart.

Nu, vele jaren later, vond het Kerstdiner al talloze malen plaats bij Café-Eethuis-Eettapperij Bijsterbosch in Welsum en daarnaast nog een keer bij Café Joh. Boerhof, Ludwig in Zwillbrock, Sterrencafetaria De Eekhoorn en Restaurant ’t Veerhuys.
De Kerstversiering wordt met het jaar uitbundiger. De Kersttoespraak van Koningin Juliana staat elk jaar op het programma, evenals een breed scala van wel héél bijzondere Kerstliederen. Sinds 2009 wordt tijdens de Kerstviering door burgemeester Ton Strien de prestigieuze Sipbokaal uitgereikt.

Het Kerstmenu bestaat al sinds jaar en dag uit boerenkool, met daarbij overheerlijke vette ribben, bijzonder vette speklappen en sappige rookworst. Natuurlijk ontbreken zilveruitjes, mosterd, piccalilly, augurkjes en het kuiltje vette jus (in ’t midden!) niet. De maaltijd wordt afgesloten met een, wat wij noemen, Welsumse koffie (1/4 deel koffie, 2/4 deel brandewijn en 1/4 deel slagroom). Maar een vla-flip mag ook.











Meer foto's van Kerstdiners vindt u in de Gallery, HIER.





Vorige pagina: Hoe 't begon
Volgende pagina: Oranje-ontbijt Baronie